Profiterole to małe ptysie z nadzieniem. Upieczone z ciasta parzonego, a potem wypełnione kremem.
U mnie pysznym kremem pistacjowym.
Składniki
Ciasto ptysiowe
170 g mąki
4 jajka ( 200 g bez skorupki )
250 ml wody
105 ml oleju
szczypta soli
Krem pistacjowy
330 ml śmietany 30 %
500 g mascarpone
100 g pasty pistacjowej
cukier puder do smaku
1 śmietan fix
Ptysie. Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, na chwilę zdjąć saganek z palnika i intensywnie mieszać, rozbijając ewentualne grudki. Na wolnym ogniu ucierać ciasto drewnianą łyżką, na gładką i lśniącą masę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Potem do masy dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając mikserem. Masę wyciskać na blaszkę z papierem do pieczenia, szprycą lub rękawem cukierniczym. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20-30 minut . Ostudzić na kratce.
Krem.
Ubić schłodzone mascarpone i śmietanę.
Porcjami dodawać pastę pistacjową, mieszamy łyżką.
Wsypać śmietan fix i lekko wymieszać
Dosłodzić cukrem pudrem.
Uzyskanym kremem napełnić profiterolki.
Można posypać pudrem lub pokruszonymi liofilizowanymi malinami.
1.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz