Translate

niedziela, 21 grudnia 2025

Małe ptysie z kremem pistacjowym ( Profiterolki )

 Profiterole to małe ptysie z nadzieniem. Upieczone z ciasta parzonego, a potem wypełnione kremem.

U mnie pysznym kremem pistacjowym.


Składniki

Ciasto ptysiowe

170 g mąki

4 jajka ( 200 g bez skorupki )

250 ml wody

105 ml oleju

szczypta soli

Krem pistacjowy

330 ml śmietany 30 %

500 g mascarpone

100 g pasty pistacjowej

cukier puder do smaku

 1 śmietan fix

Ptysie. Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, na chwilę zdjąć saganek z palnika i intensywnie mieszać, rozbijając ewentualne grudki. Na wolnym ogniu ucierać ciasto drewnianą łyżką, na gładką i lśniącą masę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Potem do masy dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając mikserem. Masę wyciskać na blaszkę z papierem do pieczenia, szprycą lub rękawem cukierniczym. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20-30 minut . Ostudzić na kratce.

Krem.

Ubić schłodzone mascarpone i śmietanę.

Porcjami dodawać pastę pistacjową, mieszamy łyżką.

Wsypać śmietan fix i lekko wymieszać

Dosłodzić cukrem pudrem.

Uzyskanym kremem napełnić profiterolki.

Można posypać pudrem lub pokruszonymi liofilizowanymi malinami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz