DOMOWA CYTRYNOWA SZARLOTKA Z SEREM. Wszystkie smaki doskonale się łączą.
- Ciasto :mąka pszenna 500 g
- margaryna 250 g
- 1 jajko
- drobny cukier 110 g
- śmietana 18 % 5 łyżek
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( 10 g )
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- Masa jabłkowa : jabłka kwaskowe 1400 g ( obrane )
- masło 20 g
- cynamon 1 łyżeczka
- Masa serowa : twaróg z wiaderka 500 g
- 2 jajka
- budyń waniliowy 18 g
- drobny cukier 80 g
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- Dodatkowo: skórka starta z 1 cytryny
- Blacha 30 X 18 cm wyłożona papierem do pieczenia.
Ciasto.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu zawinąć w folię i schłodzić w lodówce od 1 do 2 godzin. - Masa jabłkowa.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki.
Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i podsmażać, aż jabłka zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Jeśli jabłka będą za rzadkie można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. - Masa serowa.
Wszystkie składniki przełożyć do miski i krótko zmiksować , tylko do połączenia się składników. - Składanie ciasta.
Spód blachy wyłożyć ponad 2/3 ciasta.
Wierzch można posypać bułką tartą.
Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. - Na jabłka położyć masę serową, wyrównać.
Na ser położyć resztę ciasta.
Ciasto skubiemy , lekko spłaszczamy między palcami i takie kawałki kładziemy na ser.
Po wierzch ścieramy skórkę z cytryny.
Ciasto pieczemy w 180 C przez około 60 minut.
Bardzo mi sie podoba to polaczenie!
OdpowiedzUsuńSzarlotka aktualnie króluje wśród ciast, ale takiej wersji z cytrynową masą oraz serem jeszcze nie próbowaliśmy :)
OdpowiedzUsuńPołączenie jest świetne, polecam wypróbować. Sezon na jabłka jeszcze trwa :)
OdpowiedzUsuńSuper Elu.
OdpowiedzUsuń