wtorek, 20 października 2020

CYTRYNOWIEC Z SEREM I JABŁKAMI

 DOMOWA CYTRYNOWA SZARLOTKA Z SEREM. Wszystkie smaki doskonale się łączą.


  • Ciasto :mąka pszenna 500 g
  • margaryna 250 g
  • 1 jajko
  • drobny cukier 110 g
  • śmietana 18 % 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( 10 g )
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • Masa jabłkowa : jabłka kwaskowe 1400 g ( obrane )
  • masło 20 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • Masa serowa : twaróg z wiaderka 500 g
  • 2 jajka
  • budyń waniliowy 18 g
  • drobny cukier 80 g
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Dodatkowo: skórka starta z 1 cytryny 
  •  Blacha 30 X 18 cm wyłożona papierem do pieczenia.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu zawinąć w folię i schłodzić w lodówce od 1 do 2 godzin.
  •  Masa jabłkowa.
    Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki.
    Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i podsmażać, aż jabłka zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
    Jeśli jabłka będą za rzadkie można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  •  Masa serowa.
    Wszystkie składniki przełożyć do miski i krótko zmiksować , tylko do połączenia się składników.
  •  Składanie ciasta.
    Spód blachy wyłożyć ponad 2/3 ciasta.
    Wierzch można posypać bułką tartą.
    Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać.
  •  Na jabłka położyć masę serową, wyrównać.

  •  
    Na ser położyć resztę ciasta.
    Ciasto skubiemy , lekko spłaszczamy między palcami i takie kawałki kładziemy na ser.
    Po wierzch ścieramy skórkę z cytryny.
    Ciasto pieczemy w 180 C przez około 60 minut. 

  •  

4 komentarze:

  1. Bardzo mi sie podoba to polaczenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka aktualnie króluje wśród ciast, ale takiej wersji z cytrynową masą oraz serem jeszcze nie próbowaliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie jest świetne, polecam wypróbować. Sezon na jabłka jeszcze trwa :)

    OdpowiedzUsuń