Ciasto łyżką mieszane, do tego ser z rukolą. Pyszne i szybkie ciasto.
- Ciasto : mąka pszenna 300 g
- cukier 80 g
- 2 jajka
- proszek do pieczenia 17 g
- olej 8 łyżek
- mleko 250 ml
- cukier waniliowy 10 g
- kakao 30 g
- Ser : ser twarogowy półtłusty 500 g
- cukier drobny 100 g
- cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
- 1 jajko
- budyń waniliowy 40 g
- olej 1,5-2 łyżki
- szczypta soli
- rukola ok. 30-40 g
- cukier puder do posypania
- Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą.
Ciasto.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Łyżką dobrze roztrzepać jajka z oboma cukrami, potem dodać mleko,wymieszać.
Do masy jajecznej dosypać mąkę, wszystko dobrze wymieszać łyżką.
Na koniec wlać olej, mieszać do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy. - Ser.
Rukolę przepłukać, osuszyć i oberwać tytko listki.
Twaróg zmiksować z dwoma cukrami i listkami rukoli , następnie wciąż mieszając dodać jajko.
Na koniec wsypać proszek budyniowy, olej, szczyptę soli i chwilę miksować.
Masę serową przekładamy na ciasto kakaowe.
Pieczemy w 180 C przez około 55-60 minut.
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz