Rodzinny kotlet z czosnkiem i szalotką w pysznej panierce z panko. Panko jest delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż bułka tarta. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i kaparami.
- schab 700 g ( 4 plastry )
- 1-2 jajka
- panko 8 -10 łyżek
- 2 spore ząbki czosnku
- 1 spora szalotka
- mąka pszenna 3-4 łyżki
- sól, pieprz
- Wychodzą 2 duże kotlety.
Mięso pokrój na plastry, rozbij je tłuczkiem na dość cienkie płaty, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny.
Szalotkę i czosnek obierz pokrój w plasterki i krótko przesmaż na patelni, lekko przyrumieniając.
Na 1 płat schabu nałóż połowę czosnku i szalotki.
Na niego połóż drugi plaster schabu i jeszcze raz roztłucz mięso.
Kotlety panierujemy w
* mące
*roztrzepanych jajkach
* panko
Na patelni rozgrzej smalec, kotlety smaż z obu stron na złoty kolor.
Ja smażyłam około 10 minut.
Po usmażeniu kotlety osącz na ręczniku papierowym, ewentualnie dopraw solą i podawaj.
Idealnie smakują z puree ziemniaczanym z czosnkiem i kaparami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz