Najprostsze ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Moje nadzienie to mieszanka zwykłego twarogu, fety , bazylii, natki pietruszki, suszonych i świeżych pomidorów. Oczywiście trochę zmienione od oryginału. Wytrawne placki ruskie idealne na śniadanie lub wczesną kolację.
- Ciasto : mąka pszenna 340 g
- jogurt naturalny ok.200-220 g
- sól 1/2 łyżeczki
- soda 1/2 łyżeczki
- Nadzienie : twaróg półtłusty 150 g
- feta 150 g
- suszone pomidory 25 g
- 1 średni pomidor
- czosnek suszony szczypta
- bazylia 1 łyżeczka
- natka pietruszki 1,5 łyżeczki
- pieprz, ew, sól
- 1-2 łyżeczki masła
- Porcja na 4 spore placki.
Ciasto.
W misce wymieszać mąkę, sól i sodę.
Wlać jogurt i zagnieść ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 minut.
Nadzienie.
Pomidor obrać ze skórki, wyjąć część wodnistą a resztę pokroić w kostkę.
Twaróg ugnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodać fetę, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki i przyprawić.
Wymieszać, dodać świeży pomidor, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować w okrąg, po środku nałożyć nadzienie.
Podnieść krawędzie ciasta i zlepić.
Nadziane placki delikatnie rozwałkować.
Piec na średnio rozgrzanej suchej patelni pod pokrywką przez kilka minut z każdej strony.
Gorące placki przekładamy na talerze i na każdym rozkładamy wiórki masła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz