sobota, 3 października 2020

Surówka z białej kapusty 1

 Otwieramy drzwi na kapustę, sezon coraz bliżej. Na październik i listopad przypada moment zbiór kapusty i jej kiszenia na zimę. Ja dzisiaj proponuję prostą i smaczną surówkę z kapusty. Mnóstwo świeżej natki pietruszki zaspokoi nasz organizm w witaminę C. Natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. 


 

  • 1/4 lub 1/3 główki białej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • cukier ok. 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • majonez 1 łyżka
  •  Kapustę cieniutko szatkujemy, posypujemy szczyptą soli i lekko wygniatamy ręką.
    Marchew i jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do kapusty.
    Natkę siekamy wsypujemy do reszty składników.
    Doprawiamy solą, pieprzem , majonezem i mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz