Otwieramy drzwi na kapustę, sezon coraz bliżej. Na październik i listopad przypada moment zbiór kapusty i jej kiszenia na zimę. Ja dzisiaj proponuję prostą i smaczną surówkę z kapusty. Mnóstwo świeżej natki pietruszki zaspokoi nasz organizm w witaminę C. Natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe.
- 1/4 lub 1/3 główki białej kapusty
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- cukier ok. 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- majonez 1 łyżka
- Kapustę cieniutko szatkujemy, posypujemy szczyptą soli i lekko wygniatamy ręką.
Marchew i jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do kapusty.
Natkę siekamy wsypujemy do reszty składników.
Doprawiamy solą, pieprzem , majonezem i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz