Zielone figi
- Ciasto : mąka tortowa 200 g
- mąka krupczatka 100 g
- smalec, lub olej kokosowy 50 g
- masło lub margaryna 50 g
- świeże listki rukoli 45 g ( lub zielony barwnik )
- proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
- cukier waniliowy-migdałowy 1 łyżeczka
- cukier puder 100 g
- 1 jajko
- suchy mak 2,5-3 łyżki
- wiórki kokosowe 2,5 łyżki
- mleko kwaśne, kefir lub jogurt 4-5 łyżek
- Nadzienie : dżem daktylowy, figowy lub inny ok.100 g
- prażony sezam ok.50 g
- ew. mąka kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa, kasztanowa 1 łyżeczka
- szczypta fioletowego barwnika + kilka kropli alkoholu
- Dżem wymieszać z sezamem uprażonym na suchej patelni.
Dla stabilności można dodać trochę mąki.
Listki rukoli rozdrobnić w malakserze na gładką masę.
Mąki przesiać z proszkiem, posiekać z chłodnym tłuszczem.
Dodać rukolę, jajko, kwaśne mleko, mak, kokos, przesiany cukier puder i waniliowy.
Zagnieść ciasto.
Włożyć do lodówki na ok. 60 minut.
Potem odrywać po 30 g ciasta, uformować kulki.
Możemy delikatnie podsypać mąką.
Każdą kulkę spłaszczyć wewnętrzną częścią dłoni.
Po środku spłaszczonej kulki nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić, powtórnie tworząc kulkę.
Ciastka przełożyć do foremek z okrągłym dnem.
Każe ciastko szczypiemy na górze, tworząc ogonem.
Pieczemy w 160 C około 30 minut.
Barwnik mieszamy z kilkoma kroplami alkoholu.
Po upieczeniu, na każdym ciasteczku wykałaczką malujemy fioletowe pionowe paski.
Pomysłowo. Bardzo fajnie wyglądają.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Wyszło dość realistycznie i ciastka też są smaczne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZapraszam do grupy dla blogerów gdzie można budować swoje zasięgi i promować strony. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńTen pomysł tez jest świetny! Duzo pracy, a mnie odpadła NSR (Niewolnicza Siła Robocza w postaci córki :-D) i nie wiem, czy sama się na to porwę. Chyba, że na Wielkanoc, bo wtedy robimy różne bajerki!
OdpowiedzUsuń