Łatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Ciasto z mąki z zielonego groszku nakrapiane… makiem.
- Ciasto : mąka z zielonego groszku 200 g
- mąka pszenna 100 g
- masło lub margaryna 250 g
- drobny cukier 240 g
- 4 jajka
- mleko 250 ml
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- suchy mak 1 szklanka
- Krem : śmietana 18 % 300g
- cukier puder 2 płaski łyżeczki
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- sok z cytryny do smaku ( 1-2 łyżeczki )
- śmietan fix 14 g
- TORTOWNICA 22 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania gładkiej jasnej masy.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Jak ciasto będzie zbyt rumiane a w środku surowe, należy zmniejszyć temperaturę do 160ºC.
Wyjąć, wystudzić.
Odciąć górne wybrzuszenie ciasta i pokruszyć tylko zieloną część.
Masa.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami i sokiem z cytryny.
Pod koniec dodać śmietan fix.
Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta i posypać pokruszonym ciastem.
Można udekorować jadalnymi kwiatami lub owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz