niedziela, 20 września 2020

Groszkowy piegusek

 Łatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Ciasto z mąki z zielonego groszku nakrapiane… makiem. 


 

  • Ciasto : mąka z zielonego groszku 200 g
  • mąka pszenna 100 g
  • masło lub margaryna 250 g
  • drobny cukier 240 g
  • 4 jajka
  • mleko 250 ml
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • suchy mak 1 szklanka
  • Krem : śmietana 18 % 300g
  • cukier puder 2 płaski łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • sok z cytryny do smaku ( 1-2 łyżeczki )
  • śmietan fix 14 g                                                                                                               
  •  TORTOWNICA 22 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać.

    Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania gładkiej jasnej masy.
    Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
    Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać.

    Ciasto przelać do formy, wyrównać.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
    Jak ciasto będzie zbyt rumiane a w środku surowe, należy zmniejszyć temperaturę do 160ºC.
    Wyjąć, wystudzić.
    Odciąć górne wybrzuszenie ciasta i pokruszyć tylko zieloną część.
    Masa.
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami i sokiem z cytryny.
    Pod koniec dodać śmietan fix.
    Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta i posypać pokruszonym ciastem.
    Można udekorować jadalnymi kwiatami lub owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz