Półkruche ciasto migdałowe z musem rabarbarowym posypane migdałami. Polecam.
- Ciasto: mąka 220 g + zmielone migdały 30 g
- margaryna 125 g
- cukier 55 g
- 1/2 jajka ( lub 1 mniejsze )
- śmietana 18 % 2-3 łyżki ( lub 3-4 łyżki przy 1 jajku )
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
- szczypta soli
- Mus rabarbarowy : rabarbar 1 kg
- cukier 80 g
- Posypka : kilkanaście obranych migdałów
- Forma 24 cm wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.
Rabarbar opłukać ,obrać i pokroić w 1-1,5 cm paski.
Dusić na dużym ogniu bez przykrycia około 5-8 minut. Przestudzić.
Ciasto.
Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto i równomiernie rozłożyć w formie.
Na ciasto wyłożyć mus rabarbarowy i posypać posiekanymi migdałami.
Piec w 190 C przez około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz