- mąka pszenna 300 g + gryczana 70 g
- drożdże 30 g
- cukier 1 płaska łyżeczka
- przyprawa Tandoori Masala 1 łyżka
- lekko ciepłe mleko 150-160 ml
- majonez 1 łyżka + 1 żółtko
- olej 45 ml
- 5 krótszych parówek
- Wychodzi 5 sporych mięciutkich bułek.
Mąki przesiewamy do miski w środku robimy dołeczek, kruszymy tam drożdże.
Zasypujemy je cukrem i polewamy 4 łyżkami lekko ciepłego mleka.
Z boku miski dosypujemy przyprawę i dodajemy majonez. - Jak drożdże staną się płynne dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i dość miękkie.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( od 30-50 minut ).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pięć części.
Z każdej rolujemy cienki wałek o długości około 60 cm.
Każdy wałek układamy w literkę U, dół nakładamy na 3/4 wysokości ciasta.
Z powstałego na dole precelka chwytamy dwa środkowe wałeczki i lekko unosimy je do góry. W powstały otwór wkładamy parówkę.
Potem wykałaczką nacinamy uszka i pazurki. - Bułki przenosimy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.
Potem do każdej bułki wbijamy po 3 ziarna ziela angielskiego, na oczy i nosek.
Bułki pieczemy w 180 C 20 minut.
Gorące smarujemy mlekiem.
wtorek, 26 lutego 2019
ŚWIĄTECZNY KRÓLICZEK
Świąteczny króliczek
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Śliczne! I te łapeczki trzymające parówkę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Wyszły fajnie i są bardzo smaczne.
Usuń