Doskonałe połączenie sera z makiem i kokosem.
- Ciasto: mąka pszenna 510 g
- drobny cukier 110 g
- zimna margaryna 200 g
- kakao 3 łyżki
- 5 żółtek
- gęsta śmietana 2 łyżki
- Sernik: twaróg z wiaderka 1 kg
- drobny cukier 220 g
- miękkie masło 100 g
- 2 duże jajka
- budyń waniliowy 40 g
- Masa makowo-kokosowa : 5 białek
- zmielony mak 125 g
- lekko zmielone wiórki kokosowe 60 g
- drobny cukier 110 g
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- aromat migdałowy
- brzoskwinie w syropie 650 g (netto )
- Blacha 32 X 21 cm.
Wysmarować margaryną i posypać bułką, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na kawałki.
Ciasto.
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania dość zwartej masy.
Ciasto podzielić na 2 części. Uformować z nich kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić.
Jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 13-15 minut.
Sernik.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować na puch, dodawać partiami cukier, jajka i ser.
Nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Na koniec dodać budyń wymieszać.
Masa makowo-kokosowa.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, do powstania gęstej, błyszczącej piany.
Dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. - Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, następnie naprzemiennie masę serową i makową.
Wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z lodówki
Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 170ºC .
Wyjąć z piekarnika, wystudzony.
Można posypać cukrem pudrem.
Cudowne ciasto.
OdpowiedzUsuń