piątek, 30 października 2020

SERO-MAKOWIEC Z BRZOSKWINIAMI

 Doskonałe połączenie sera z makiem i kokosem.


  • Ciasto: mąka pszenna 510 g
  • drobny cukier 110 g
  • zimna margaryna 200 g
  • kakao 3 łyżki
  • 5 żółtek
  • gęsta śmietana 2 łyżki
  • Sernik: twaróg z wiaderka 1 kg
  • drobny cukier 220 g
  • miękkie masło 100 g
  • 2 duże jajka
  • budyń waniliowy 40 g
  • Masa makowo-kokosowa : 5 białek
  • zmielony mak 125 g
  • lekko zmielone wiórki kokosowe 60 g
  • drobny cukier 110 g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • aromat migdałowy
  • brzoskwinie w syropie 650 g (netto ) 
  •  Blacha 32 X 21 cm.
    Wysmarować margaryną i posypać bułką, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na kawałki.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania dość zwartej masy.
    Ciasto podzielić na 2 części. Uformować z nich kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić.
    Jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 13-15 minut.
    Sernik.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Masło zmiksować na puch, dodawać partiami cukier, jajka i ser.
    Nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
    Na koniec dodać budyń wymieszać.
     
    Masa makowo-kokosowa.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, do powstania gęstej, błyszczącej piany.
    Dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką.
  • Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, następnie naprzemiennie masę serową i makową.
    Wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z lodówki
    Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 170ºC .
    Wyjąć z piekarnika, wystudzony.
    Można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz