Rewelacyjne, pyszne i bardzo proste i szybkie. Doskonale pasują na śniadanie, kolację i deser.
- twaróg półtłusty 250 g
- 1 jajko
- mąka pszenna typ 500 -550 70 g
- kasza manna 80 g
- szczypta soli
- Do posypania : ugotowany zmielony mak z cukrem ( 3 do 1 )
- miód, orzechy włoskie
- ewentualnie 40 g masła do polania
- Porcja dla 3-4 osób.
Twaróg rozgnieść w misce łyżką lub widelcem.
Dodać jajko, sól, mąkę z kaszą, wymieszać łyżką.
Następnie krótko wyrobić rękami na zwarte ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części, z każdej wałkować walec na grubość ok. 1 cm.
Możemy podsypać max 10 g mąki.
Walce kroić na długość 3-4 cm.
Gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia.
Podawać ciepłe posypane makiem, orzechami i polane miodem.
Można polać też roztopionym masłem.
Prawie jak moje wigilijne kluski z makiem.
OdpowiedzUsuń