Bułki z serem, kokosem i nutą pomarańczy. Fantazyjnie zawinięte w warkocze, cieszą oko i podniebienie. Takie bułki drożdżowe dzięki dodatkowi śmietany długo zachowują świeżość. Doskonale sprawdzą się w pracy i szkole.
- Ciasto : mąka pszenna 500 g
- drożdże 50 g
- 2 żółtka
- mleko 140 ml
- śmietana 18 % 50 ml
- cukier drobny 65 g
- cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
- olej rzepakowy 60 ml
- Nadzienie : twaróg półtłusty 500 g
- wiórki kokosowe 4 dość czubate łyżki
- cukier ze skórką pomarańczową 30 g
- cukier puder ok. 6 łyżek
- 1 białko z jajka
- Wychodzi kilkanaście sporych bułek.
Ciasto.
Śmietanę wyjąć z lodówki aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać, zrobić dołek wkruszyć tam drożdże, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże upłynnią się.
Żółtka utrzeć z resztą cukru na pulchną masę, przełożyć do miski z mąką, dodać mleko, śmietanę, cukier waniliowy i na końcu olej.
Dokładnie wyrobić.
Gdy ciasto jest gładkie. lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie.
Twaróg zmielić lub rozdrobnić w malakserze z wiórkami i dwoma cukrami na gładką masę.
Białko ubić na sztywno i dodać do masy.
Gdy ciasto zwiększy objętość o 100 %, odrywać kawałki ciasta po 145 -150 g.
Każdy kawałek rozwałkować w 22 cm kwadrat.
Od połowy wysokości nacinamy ok. 1 cm pionowe paski.
Potem z trzech pasków splatamy warkocz.
Powinno nam wyjść 7 warkoczy na każdym kawałku ciasta.
Na górną część ciasta nakładamy poziomy pasek nadzienia ( boki zostawiamy wolne ).
Bułeczki zaczynamy zwijać od nadzienia do warkoczyków, które owiną bułkę.
Bułki przekładamy na blachę z papierem do ponownego podrośnięcia.
Po około 20 minutach pieczemy bułki w 180 C około 18-22 minuty.
Super.
OdpowiedzUsuń