poniedziałek, 19 października 2020

BUŁKI DROŻDŻOWE Z WARKOCZEM

 Bułki z serem, kokosem i nutą pomarańczy. Fantazyjnie zawinięte w warkocze, cieszą oko i podniebienie. Takie bułki drożdżowe dzięki dodatkowi śmietany długo zachowują świeżość. Doskonale sprawdzą się w pracy i szkole. 


 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • 2 żółtka
  • mleko 140 ml
  • śmietana 18 % 50 ml
  • cukier drobny 65 g
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy 60 ml
  • Nadzienie : twaróg półtłusty 500 g
  • wiórki kokosowe 4 dość czubate łyżki
  • cukier ze skórką pomarańczową 30 g
  • cukier puder ok. 6 łyżek
  • 1 białko z jajka 
  •  Wychodzi kilkanaście sporych bułek.
    Ciasto.
    Śmietanę wyjąć z lodówki aby osiągnęła temperaturę pokojową.
    Mąkę przesiać, zrobić dołek wkruszyć tam drożdże, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże upłynnią się.
    Żółtka utrzeć z resztą cukru na pulchną masę, przełożyć do miski z mąką, dodać mleko, śmietanę, cukier waniliowy i na końcu olej.
    Dokładnie wyrobić.
    Gdy ciasto jest gładkie. lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Nadzienie.
    Twaróg zmielić lub rozdrobnić w malakserze z wiórkami i dwoma cukrami na gładką masę.
    Białko ubić na sztywno i dodać do masy.

    Gdy ciasto zwiększy objętość o 100 %, odrywać kawałki ciasta po 145 -150 g.
    Każdy kawałek rozwałkować w 22 cm kwadrat.
    Od połowy wysokości nacinamy ok. 1 cm pionowe paski.
    Potem z trzech pasków splatamy warkocz.
    Powinno nam wyjść 7 warkoczy na każdym kawałku ciasta.
    Na górną część ciasta nakładamy poziomy pasek nadzienia ( boki zostawiamy wolne ).

  •  
    Bułeczki zaczynamy zwijać od nadzienia do warkoczyków, które owiną bułkę.
    Bułki przekładamy na blachę z papierem do ponownego podrośnięcia.
    Po około 20 minutach pieczemy bułki w 180 C około 18-22 minuty.

  •  


1 komentarz: