piątek, 16 października 2020

BIGOS Z CUKINII

 Świetna propozycja na chłodne dni. Bigos najlepiej smakuje świeżo po zrobieniu. Smacznie i pożywnie danie.


  • 3 cukinie
  • 2 spore cebule
  • pieczarki 250 g
  • 2 średnie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g kiełbasy
  • sól, pieprz, koperek, ew. natka pietruszki 
  •  

 Pieczarki kroimy w półplasterki, kiełbasę w plasterki.
Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W głębokiej patelni przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem.
Dodajemy pieczarki i kiełbasę.
Smażymy na większym ogniu około 10 minut, często mieszając.

 Dodajemy cukinię z marchwią, smażymy jeszcze 4-5 minut.
Przyprawiamy solą, pieprzem, podlewamy 150 ml ciepłego bulionu i dusimy jeszcze kilkanaście minut.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz