Placki z cukinii i ziemniaków to niedrogie i proste w wykonaniu danie. Bardzo proste w wykonaniu , podobne do klasycznych , jednak w smaku całkowicie różne , delikatniejsze , a jednocześnie cudownie chrupiące .
- 1 cukinia ( 300 g )
- 4 większe ziemniaki
- 1 cebula
- 1 mniejsza marchewka
- 1 duże lub 2 mniejsze jajka
- mąka pszenna 4 łyżki
- majeranek 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- cukier do posypania
- ew. natka pietruszki do posypania
- Nieobraną cukinię opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić.
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
Warzywa odstawić na 10 minut, odcisnąć na sicie z soku, zebrać skrobię z dołu i dodać do odciśniętych warzyw.
Cebulę i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać z cukinią i ziemniakami.
Dosypać mąkę, wbić jajka, dodać majeranek, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Smażymy na średnim ogniu na mocno złoty kolor z obu stron .
Gotowe placki wykładać na papier kuchenny, by osączyć je z tłuszczu.
Placki posypujemy cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz