czwartek, 22 października 2020

CHRUPIĄCE PLACKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW

 Placki z cukinii i ziemniaków to niedrogie i proste w wykonaniu danie. Bardzo proste w wykonaniu , podobne do klasycznych , jednak w smaku całkowicie różne , delikatniejsze , a jednocześnie cudownie chrupiące . 


 

  • 1 cukinia ( 300 g )
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 mniejsza marchewka
  • 1 duże lub 2 mniejsze jajka
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • cukier do posypania
  • ew. natka pietruszki do posypania 
  •  Nieobraną cukinię opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić.
    Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
    Warzywa odstawić na 10 minut, odcisnąć na sicie z soku, zebrać skrobię z dołu i dodać do odciśniętych warzyw.
    Cebulę i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać z cukinią i ziemniakami.
    Dosypać mąkę, wbić jajka, dodać majeranek, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
    Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
    Smażymy na średnim ogniu na mocno złoty kolor z obu stron .
    Gotowe placki wykładać na papier kuchenny, by osączyć je z tłuszczu.
    Placki posypujemy cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz