Od lat jesteśmy zauroczeni tym ciastem. Jest proste, szybkie i zawsze wychodzi. A smakuje obłędnie. Inspiracja - przepis Anety G.
- śmietana 30 % 600 ml
- serek mascarpone 300 g
- puree z dyni 380 g
- cukier puder 6 łyżek + cukier waniliowy 1/2 łyżki
- żelatyna 2 lekko czubate łyżeczki
- gorąca woda 1/4 szklanki ( 60-62 ml )
- herbatniki kakaowe z dodatkiem czekolady
- czekolada gorzka do dekoracji kilka cząstek
- Blaszka 24 X 24 cm, wyłożona folią przezroczystą.
Śmietana i serek powinny być dobrze schłodzone.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę.
Dzielimy na dwie części.
Do dobrze rozmieszanego serka dodajemy początkowo 2-3 łyżki śmietany i 3 łyżki przesianego cukru pudru z cukrem waniliowym.
Dodajemy resztę śmietany i krótko miksujemy do gładkiej masy.
Do drugiej części dodajemy puree z dyni, i 3 łyżki pudru.
Delikatnie łączymy do połączenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Mieszając wlewamy do masy dyniowej. - W blaszce układamy :
*herbatniki
* 1/3 kremu z dyni
* połowę kremu śmietankowego.
*herbatniki
*krem z dyni
* krem śmietankowy
*herbatniki
*krem z dyni
Na wierz ścieramy czekoladę.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz