piątek, 23 października 2020

TORT Z GRUSZKAMI I KREMEM WANILIOWYM

Rewelacyjny  biszkopt z suszonymi jabłkami, musem gruszkowym i pyszną waniliową śmietanką. 

Dekoracja to suszone gruszki naturalnie barwione  pestką awokado.


  • Ciasto biszkoptowe : mąka pszenna 110 g
  • 4 jajka
  • cukier 120 g
  • kakao 3 łyżki
  • jabłka suszone 25 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy 60 ml
  • Mus gruszkowy : gruszki 800 g
  • woda 60-80 ml
  • 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
  • szczypta zmielonych goździków
  • Krem śmietankowy : śmietana 30 % 400 ml
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 1/2 łyżki
  • śmietan-fix 18 g
  • Do ozdoby : kolorowe suszone gruszki 
  •  Tortownica 21 cm.
    Ciasto biszkoptowe.

    Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia.
    Jabłka drobno posiekać.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
    Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem.
    Dodać olej, przesianą wcześniej mąkę z kakao, jabłka i wymieszać szpatułką.
    Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w 180 C przez około 30 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  •  

    Mus gruszkowy.

    Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10 -15 minut.
    Następnie wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i całość zblendować. Odstawić do delikatnego wystudzenia.
    Biszkopt przeciąć na pół.
    Do formy przełożyć jeden blat ciasta, wyłożyć ciepły mus gruszkowy, przykryć drugim blatem ciasta.
    Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu.

  •  
    Krem śmietanowy.
    Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i wanilią
    Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
    Ciasto wyjąć z formy.
    Ubity krem wyłożyć na wierzch i boki ciasta.
    Udekorować kolorowymi suszonymi gruszkami.

2 komentarze: