Bardzo prosty przepis, według którego łatwo i szybko przygotujesz takie ciasteczka, które po prostu rozpływają się w ustach. Mąkę zaparzamy gorącym tłuszczem, stąd zaparzane ciasteczka.
- mąka pszenna 250 g
- masło lub margaryna 100 g
- proszek do pieczenia 10 g
- ciepła woda ok.6-8 łyżek
- szczypta soli
- do obtaczania : cukier ok. 80-100 g
- cynamon 2 płaskie łyżeczki
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli.
Masło rozpuścić dolać do niego 6 łyżek ciepłej wody.
Gorący tłuszcz przelać do mąki, zagnieść ciasto. Jeśli będzie mało elastyczne można dolać więcej wody.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
Cukier wymieszać z cynamonem.
Potem ciasto rozwałkować na grubość max do 1 cm i wykrawać dowolne wzory.
Każde ciasteczko obtoczyć w cukrze i przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
Piec 12-16 minut w 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz