Moje ogródkowe pomidory w egipskiej sałatce i od razu zrobiło się cieplej. Taka sałatka jest widoczna w restauracjach całego Kairu. Zachwyca wyglądem i zachęca do konsumpcji. Przepis pochodzi z książki "CAIRO KITCHEN" .
- 6 większych pomidorów
- Dressing : 3 łyżki białego octu ( jabłkowy, z białego wina )
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej kolendry ( można dodać natki pietruszki )
- 2 łyżki posiekanej dymki ( u mnie szalotka )
- 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka drobno posiekanego chili
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżeczki chili w proszku ( u mnie ostra papryka )
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 30 g posiekanych orzechów włoskich
- sól
- Kilka połówek orzechów do dekoracji
- Pomidory opłucz i osusz.
Każdego pomidora ponacinaj pionowo do 3/4 jego wysokości, tak aby uzyskać kieszonki.
Zrób 6-7 nacięć na 1 pomidora.
Wymieszaj wszystkie składniki dressingu z 80 ml wody.
Napełnij kieszonki w pomidorach dressingiem i udekoruj dodatkowymi orzechami włoskimi. Podawaj od razu.
Prosta i zarazem wspaniała.
OdpowiedzUsuń