Chrupiące z lekką ostrością chrzanu. Dodatek wędzonej makreli i słodkawej żurawiny uzupełnia danie.
- starte ziemniaki 440 g
- 1 mała starta cebula
- 1 jajko + chrzan 3-4 łyżki
- sól, pieprz + 1-2 łyżki mąki
- 1 wędzona makrela
- ew. żurawina do mięsa 1 łyżeczka
- Jajko roztrzepujemy z 1 łyżką chrzanu.
Do startych ziemniaków dodajemy jajko, startą cebulę, mąkę, sól i pieprz.
Dokładnie mieszamy.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju do przyrumienienia.
Gotowe placki można lekko posmarować pozostałym chrzanem.
Na każdy placek wykładamy kawałek makreli i ew. owoc żurawiny.
Bardzo mi sie podoba ta kombinacja smaków.
OdpowiedzUsuńDziękuję,lubię takie kombinacje smakowe :)
OdpowiedzUsuń