poniedziałek, 19 października 2020

PLACKI ZIEMNIACZANE Z CHRZANEM

 Chrupiące z lekką ostrością chrzanu. Dodatek wędzonej makreli i słodkawej żurawiny uzupełnia danie. 



 

  • starte ziemniaki 440 g
  • 1 mała starta cebula
  • 1 jajko + chrzan 3-4 łyżki
  • sól, pieprz + 1-2 łyżki mąki
  • 1 wędzona makrela
  • ew. żurawina do mięsa 1 łyżeczka 
  •  Jajko roztrzepujemy z 1 łyżką chrzanu.
    Do startych ziemniaków dodajemy jajko, startą cebulę, mąkę, sól i pieprz.
    Dokładnie mieszamy.
    Placki smażymy na rozgrzanym oleju do przyrumienienia.
    Gotowe placki można lekko posmarować pozostałym chrzanem.
    Na każdy placek wykładamy kawałek makreli i ew. owoc żurawiny.

  •  

2 komentarze: