czwartek, 8 października 2020

'' BAKŁAŻANOWE PANTOFELKI "

 Pyszny warzywny posiłek, smakuje dzieciom i dorosłym. Może być daniem głównym i śniadaniem, na kolację raczej za ciężkie. Jemy oczami – czyli estetyka podania ma znaczenie. 


 

  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone cebule
  • 1 większa marchewka
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ( w proszku )
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ser gorgonzola ok.70 g 
  •  Bakłażany nacinamy nożem tworząc otwór w pantofelku i wydrążamy środek.
    Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę grubiej siekamy, wydrążonego bakłażana kroimy w 1,5 cm kostkę.

  •  
    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę, cebulę, kostkę bakłażana , posiekane suszone pomidory , połówki oliwek i przyprawy.
    Wszystko przesmażamy około 10-15 minut.
    Pantofelek z bakłażana smarujemy olejem, środek solimy ,pieprzymy i nadziewamy przesmażonymi warzywami i kawałkami sera.
    Pantofelki pieczemy w 180 C przez około 30 minut.
    Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i kwiatkami np. z pomidora i oliwki.

1 komentarz:

  1. Rzeczywiście, bardzo fajny pomysł! A bakłażany zawsze są pyszne...

    OdpowiedzUsuń