Pyszny warzywny posiłek, smakuje dzieciom i dorosłym. Może być daniem głównym i śniadaniem, na kolację raczej za ciężkie. Jemy oczami – czyli estetyka podania ma znaczenie.
- 2 bakłażany
- 2 czerwone cebule
- 1 większa marchewka
- 7-8 suszonych pomidorów
- 10 czarnych oliwek
- 1 łyżeczka papryki wędzonej ( w proszku )
- 1 łyżeczka bazylii
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ser gorgonzola ok.70 g
- Bakłażany nacinamy nożem tworząc otwór w pantofelku i wydrążamy środek.
Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę grubiej siekamy, wydrążonego bakłażana kroimy w 1,5 cm kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę, cebulę, kostkę bakłażana , posiekane suszone pomidory , połówki oliwek i przyprawy.
Wszystko przesmażamy około 10-15 minut.
Pantofelek z bakłażana smarujemy olejem, środek solimy ,pieprzymy i nadziewamy przesmażonymi warzywami i kawałkami sera.
Pantofelki pieczemy w 180 C przez około 30 minut.
Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i kwiatkami np. z pomidora i oliwki.
Rzeczywiście, bardzo fajny pomysł! A bakłażany zawsze są pyszne...
OdpowiedzUsuń