Drożdżowe bułki wiatraczki możemy nadziewać różnym nadzieniem. Nam najlepiej smakują z musem jabłkowym, masą makową lub nutellą.
- Ciasto : mąka pszenna 500 g
- drożdże 30 g
- 1 jajko + 1 żółtko
- roztopione masło 50 g
- cukier 65 g
- letnie mleko 130 ml
- Nadzienie : mus jabłkowy
- Kilkanaście bułek.
Ciasto.
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka.
Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem.
Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ).
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 cm.
Wycinamy około 10 cm kwadraty, każdy nacinamy z czterech stron do 3-4 wysokości.
Środek kwadratów wypełniamy dowolnym nadzieniem.
Najpierw każdy róg nowo powstałego naciętego kwadratu składamy do środka , potem lekko unosząc do góry sklejamy dwa rogi do siebie. Tak jak na zdjęciu składamy wszystkie kwadraty.
Z pozostałego ciasta toczymy małe kuleczki, lekko dociskamy je w środek każdej bułeczki.
Gotowe bułki przekładamy na blaszki z papierem i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
Ciasto samo w sobie nie jest tak słodkie więc po upieczeniu bułki możemy posypujemy cukrem pudrem.
Jakie smaczne wiatraczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Bardzo smaczne i polecam.
OdpowiedzUsuń