poniedziałek, 26 października 2020

DROŻDŻOWE WIATRACZKI z jabłkami

 Drożdżowe bułki wiatraczki możemy nadziewać różnym nadzieniem. Nam najlepiej smakują z musem jabłkowym, masą makową lub nutellą. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 30 g
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • roztopione masło 50 g
  • cukier 65 g
  • letnie mleko 130 ml
  • Nadzienie : mus jabłkowy
  •  Kilkanaście bułek.
    Ciasto.
    Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka.
    Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem.
    Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ).
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 cm.
    Wycinamy około 10 cm kwadraty, każdy nacinamy z czterech stron do 3-4 wysokości.
    Środek kwadratów wypełniamy dowolnym nadzieniem.
    Najpierw każdy róg nowo powstałego naciętego kwadratu składamy do środka , potem lekko unosząc do góry sklejamy dwa rogi do siebie. Tak jak na zdjęciu składamy wszystkie kwadraty.

  •  
    Z pozostałego ciasta toczymy małe kuleczki, lekko dociskamy je w środek każdej bułeczki.
    Gotowe bułki przekładamy na blaszki z papierem i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
    Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
    Ciasto samo w sobie nie jest tak słodkie więc po upieczeniu bułki możemy posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze: