sobota, 3 października 2020

Kremowa zupa z pieczonej dyni i papryki

 Królowa dynia, symbol jesiennej obfitości. Dynia Hokkaido to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu dynia. Ma piękny kolor, super smakuje i nie trzeba jej obierać ze skóry. Zupa z dyni w połączeniu z papryką jest wyśmienita. 


 

  • pieczona dynia Hokkaido 500 g
  • pieczona papryka 200 g
  • 1 -2 cebule czerwone
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • szczypta imbiru
  • pieprz cytrynowy, pieprz czarny
  • curry, sól do smaku
  • bulion ok. 1 litr 
  •  Porcja dla 3-5 osób.
    Pokrojoną dynię i całe papryki piekłam w 200 C około 30 minut.
    Po upieczeniu gorącą paprykę wkładam do foliowych woreczków, lekko wygniatam i skórka sama schodzi.
    Cebulę i czosnek kroimy w plasterki.
    Na gorącą patelnię wlewamy 1,5 łyżki oleju, wsypujemy ostrą paprykę, imbir, mieszamy.
    Wrzucamy cebulę z czosnkiem lekko podsmażamy.
    Do garnka przekładamy kawałki dyni, papryki, cebulę z czosnkiem, zalewamy początkowo 600 ml bulionu i gotujemy.
    Od momentu zagotowania , gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
    Od czasu do czasu mieszamy, dodajemy pieprz cytrynowy, curry.
    Po ugotowaniu blendujemy, uzupełniamy ciepłym bulionem i doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
    Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
    Możemy udekorować listkami rozmarynu lub tymianku.

2 komentarze: