Królowa dynia, symbol jesiennej obfitości. Dynia Hokkaido to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu dynia. Ma piękny kolor, super smakuje i nie trzeba jej obierać ze skóry. Zupa z dyni w połączeniu z papryką jest wyśmienita.
- pieczona dynia Hokkaido 500 g
- pieczona papryka 200 g
- 1 -2 cebule czerwone
- 3-4 ząbki czosnku
- ostra papryka 1/2 łyżeczki
- szczypta imbiru
- pieprz cytrynowy, pieprz czarny
- curry, sól do smaku
- bulion ok. 1 litr
- Porcja dla 3-5 osób.
Pokrojoną dynię i całe papryki piekłam w 200 C około 30 minut.
Po upieczeniu gorącą paprykę wkładam do foliowych woreczków, lekko wygniatam i skórka sama schodzi.
Cebulę i czosnek kroimy w plasterki.
Na gorącą patelnię wlewamy 1,5 łyżki oleju, wsypujemy ostrą paprykę, imbir, mieszamy.
Wrzucamy cebulę z czosnkiem lekko podsmażamy.
Do garnka przekładamy kawałki dyni, papryki, cebulę z czosnkiem, zalewamy początkowo 600 ml bulionu i gotujemy.
Od momentu zagotowania , gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Od czasu do czasu mieszamy, dodajemy pieprz cytrynowy, curry.
Po ugotowaniu blendujemy, uzupełniamy ciepłym bulionem i doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
Możemy udekorować listkami rozmarynu lub tymianku.
Juz podziwialam Twój przepis na Smakerze. Pyszna zupka!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Też podziwiam Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuń