Mięsne kotlety w kształcie cygara.
Hilary pali tylko cygara i chociaż to nie najzdrowsze dożył do 99 lat . Dalej cieszy się zdrowiem i dzieli się z nami swoimi starymi przepisami. Mięso mielone Hilary robi zawsze w kształcie cygara i dodaje też duuużo czosnku. Ja proponuję mięsne cygara z przyprawą tandoori masala.
- zmielone mięso wieprzowe 500 g
- 1 duże jajko lub 1 mniejsze+ 1 żółtko
- bułka tarta 3 czubate łyżki
- tandoori masala 1 czubata łyżka
- 1-2 łyżki wody lub rosołu
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- Wychodzi 8 sporych cygar.
Jajko roztrzepać z przyprawą tandoori masala, dosypać bułkę tartą, wymieszać i dodać do zmielonego mięsa.
Mięso przyprawić solą i pieprzem, dodać rosół lub wodę i dobrze wymieszać.
Masę wyrabiać dokładnie rękoma kilka minut, aż będzie jednolita. Potem podzielić na osiem części z każdej formować cygara i obtoczyć w bułce tartej. - Cygara smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia.
Idealnie smakują duszonymi warzywami.
Smaczne są na ciepło i zimno.
Świetne.
OdpowiedzUsuń