piątek, 9 października 2020

SERNIK KRÓLEWSKI

 Sernik Królewski. Sernik królewski to tradycyjny polski sernik pieczony w prostokątnej formie, składający się z masy serowej oraz dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego - na spodzie oraz (startego) na wierzchu. Tyle teoria a w praktyce pyszny sernik nie tylko na święta. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • zimne masło lub margaryna 200 g
  • cukier puder 200 g
  • 1 jajko
  • smalec 1 łyżka
  • śmietana 18 % 4 łyżki
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Masa serowa : twaróg zmielony lub z wiaderka 1 kg
  • 5 jajek
  • drobny cukier 150 g
  • budyń waniliowy 1 sztuka
  • masło roztopione 100 g
  • skórka z cytryny 
  •  Blaszka 17 X 27 cm, spód wyłożony papierem, boki wysmarowane tłuszczem.
    Ciasto.
    Ta ilość ciasta wystarcza na dwa serniki w blaszce 17 X 27 cm.
    Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę.
    Połowę ciasta od razu zamrażam na następny sernik.
    Pozostałą połówkę dzielę na pół, owijam w folię, połowę zamrażam a połowę schładzam w lodówce minimum 30 minut.
    Spód blaszki wypełniamy ciastem z lodówki i podpiekamy w 180 C przez około 15 minut.
    Masa serowa.
    Masło rozpuszczamy i schładzamy.
    Całe jajka ubijamy z cukrem prawie do białości.
    Powoli na małych obrotach robota dodajemy po łyżce twaróg, budyń, skórkę z cytryny i na koniec wystudzone masło.
    Nie ubijamy masy zbyt długo, tylko do wymieszania.
    Na podpieczony spód wykładamy masę serową, i ścieramy ciasto z zamrażalnika.
    Dalej pieczemy sernik w 170 C przez około 60 minut.
    Sernik studzimy w piekarniku wtedy nie opada.


2 komentarze: