poniedziałek, 12 października 2020

SZARLOTKA JAPOŃSKA

 Znana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje nawet na świąteczny stół. 


 

  • Ciasto : 4 jajka
  • jabłka 300 g
  • mak mielony 150 g
  • cukier puder 200 g
  • margaryna 125 g
  • grysik, semolina 5 łyżek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzechy włoskie 25-30 g
  • jagody goji 20 g
  • Lustrzana polewa : margaryna 125 g
  • cukier 110 g
  • kakao 3 czubate łyżki
  • żelatyna 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Dekoracje : suszone kolorowe jabłka 
  •  Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tarą.
    Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku.
    Następnie wkładamy jabłka, mieszamy.

  •  
    Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy.
    Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180 C około 55 minut.Studzimy.
  •  Polewa.
    Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody.
    Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować.
    Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać do połączenia się składników.
    Polewę zdjąć z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę i intensywnie mieszać.
    Od razu polewać ciasto.
    Po chwili można przybrać kolorowymi suszonymi jabłkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz