Znana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje nawet na świąteczny stół.
- Ciasto : 4 jajka
- jabłka 300 g
- mak mielony 150 g
- cukier puder 200 g
- margaryna 125 g
- grysik, semolina 5 łyżek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- orzechy włoskie 25-30 g
- jagody goji 20 g
- Lustrzana polewa : margaryna 125 g
- cukier 110 g
- kakao 3 czubate łyżki
- żelatyna 1/2 płaskiej łyżeczki
- Dekoracje : suszone kolorowe jabłka
- Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tarą.
Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku.
Następnie wkładamy jabłka, mieszamy.
Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180 C około 55 minut.Studzimy.- Polewa.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody.
Margarynę z cukrem rozpuścić i lekko zagotować.
Zmniejszyć płomień dodać kakao, mieszać do połączenia się składników.
Polewę zdjąć z ognia dodać rozpuszczoną żelatynę i intensywnie mieszać.
Od razu polewać ciasto.
Po chwili można przybrać kolorowymi suszonymi jabłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz