Brioche, brioszka – francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkim środku. Pyszne, maślane bułki które nie przysporzą nam wiele pracy. Jedną z ich zalet jest to, że rosną w nocy… dzięki czemu z samego rana możemy przystąpić do formowania drożdżówek.
- mąka pszenna 250 g
- drożdże suszone instant 5 g
- cukier puder 50 g
- 2 jajka
- letnie mleko 70 ml
- masło 100 g
- szczypta soli
- 4 figi + 4 łyżki syropu lub miodu
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania bułek
- 10 bułek.
Mąkę z drożdżami, jajkami, cukrem, mlekiem i solą, miksować do otrzymania gładkiej masy ok. 5 minut mikserem.
Powoli dodawać miękkie masło i miksować dalej ok.5 minut. Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce.
Kolejnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić.
Wyrobione ciasto podzielić na 10 równych części, około 50 g na każdą bułeczkę.
Uformować z nich kule, ułożyć na blasze z papierem.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny.
Przed samym pieczeniem w każdej brioszce zrobić wgłębienie łyżeczką i nałożyć tam plaster figi. Lekko docisnąć figę i posmarować ją syropem lub miodem.
Ciasto wokół posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Piec w 190 C 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz