wtorek, 6 października 2020

BRIOSZKA Z FIGĄ

 Brioche, brioszka – francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkim środku. Pyszne, maślane bułki które nie przysporzą nam wiele pracy. Jedną z ich zalet jest to, że rosną w nocy… dzięki czemu z samego rana możemy przystąpić do formowania drożdżówek. 


 

  • mąka pszenna 250 g
  • drożdże suszone instant 5 g
  • cukier puder 50 g
  • 2 jajka
  • letnie mleko 70 ml
  • masło 100 g
  • szczypta soli
  • 4 figi + 4 łyżki syropu lub miodu
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do smarowania bułek 
  •  10 bułek.
    Mąkę z drożdżami, jajkami, cukrem, mlekiem i solą, miksować do otrzymania gładkiej masy ok. 5 minut mikserem.
    Powoli dodawać miękkie masło i miksować dalej ok.5 minut. Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce.
    Kolejnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić.
    Wyrobione ciasto podzielić na 10 równych części, około 50 g na każdą bułeczkę.
    Uformować z nich kule, ułożyć na blasze z papierem.
    Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny.
    Przed samym pieczeniem w każdej brioszce zrobić wgłębienie łyżeczką i nałożyć tam plaster figi. Lekko docisnąć figę i posmarować ją syropem lub miodem.
    Ciasto wokół posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    Piec w 190 C 15 minut.

  •  
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz