Zupa Tom Kha Gai to tradycyjna zupa tajska, która po prostu jest zupą doskonałą. To zasługa mleczka kokosowego, które sprawia, że ma wyjątkową, kremową konsystencję. W połączeniu z orientalnymi przyprawami, takimi jak trawa cytrynowa, kolendra i sos sojowy nadaje też zupie charakter i niepowtarzalny smak.
- rosół drobiowy 1,5 l
- mleko kokosowe 400 ml
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 3 - 4 ząbki czosnku
- kłącze imbiru 5 cm
- liście kafiru 10 sztuk
- kolendra kilka gałązek
- suszona trawa cytrynowa 3 łyżeczki
- cukier kokosowy lub trzcinowy 1 łyżeczka
- sok z 1 limonki
- sos sojowy 2 łyżeczki
- olej kokosowy 2 łyżki
- podsmażone kawałki mięsa drobiowego z rosołu ok.300 g
- W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć grubo posiekane: cebulę, czosnek oraz imbir.
Smaż przez 5 minut.
Następnie dodaj trawę cytrynową , liście kafiru oraz kilka łodyg kolendry.
Wlej rosół i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kwadrans.
Zupę przecedź przez sito i wlej z powrotem do garnka.
Dodaj pokrojoną w plasterki paprykę chili i pokrojoną w paski paprykę czerwoną.
Wlej mleko kokosowe i gotuj kilka minut, aż papryka zmięknie.
Następnie zupę dopraw sokiem z limonki i sosem sojowym.
Do talerzy włóż podsmażone mięso, plasterki limonki, zalej gorącą zupą.
Zdecydowanie moje smaki! Uwielbiam azjatyckie zupy. Świetnie sprawdzają się przy aktualnej pogodzie.
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy te smaki :)
OdpowiedzUsuń