Prościej już się nie da, wyśmienity domowy chlebek.
- mąka z orkiszu pełnoziarnista 150 g ( typ 1850 )
- mąka pszenna 200 g
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- drożdże suszone instant 3,5-4 g
- woda 230-250 ml
- masło roztopione 25 g
- Forma 22 X 9 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Mąki wymieszać z suchymi drożdżami.
Dodać resztę składników, wyrabiać pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Wyrobić ciasto, dość długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Ciasto po wyrośnięciu ponownie lekko wyrobić, wyłożyć do blachy.
Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, do podwojenia objętości.
Piec w 230ºC przez 10 minut. Następnie w 200ºC piec kolejne 20 – 25 minut. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz