wtorek, 20 października 2020

DOMOWY CHLEB PSZENNO - ORKISZOWY

 Prościej już się nie da, wyśmienity domowy chlebek. 


 

  • mąka z orkiszu pełnoziarnista 150 g ( typ 1850 )
  • mąka pszenna 200 g
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • drożdże suszone instant 3,5-4 g
  • woda 230-250 ml
  • masło roztopione 25 g 
  •  Forma 22 X 9 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
    Mąki wymieszać z suchymi drożdżami.
    Dodać resztę składników, wyrabiać pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
    Wyrobić ciasto, dość długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
    Ciasto po wyrośnięciu ponownie lekko wyrobić, wyłożyć do blachy.
    Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, do podwojenia objętości.
    Piec w 230ºC przez 10 minut. Następnie w 200ºC piec kolejne 20 – 25 minut. Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz