Surówka doskonale sprawdza się na imprezach. Jest też pyszna zarówno do obiadu jak i do pudełka na drugie śniadanie.
- kapusta 1/2 główki
- pęczek rzodkiewek
- marchewki 2 sztuki
- czerwona cebula 1 sztuka
- oliwa 3 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
- sól, pieprz, 1-2 łyżki cukru
- natka pietruszki kilka gałązek
- Kapustę cieniutko szatkujemy, posypujemy szczyptą soli i lekko wygniatamy ręką.
Marchew i cebulę ścieramy na dużych oczkach tarki.
Rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę i wszystko dodajemy do kapusty.
Natkę siekamy wsypujemy do reszty składników.
Olej mieszamy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i jedną łyżką cukru, zalewamy surówkę.
Ewentualnie możemy doprawić cukrem, pieprzem lub solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz