sobota, 24 października 2020

SURÓWKA IMPREZOWA ( biała kapusta i rzodkiewka )

 Surówka doskonale sprawdza się na imprezach. Jest też pyszna zarówno do obiadu jak i do pudełka na drugie śniadanie. 


 

  • kapusta 1/2 główki
  • pęczek rzodkiewek
  • marchewki 2 sztuki
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • oliwa 3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól, pieprz, 1-2 łyżki cukru
  • natka pietruszki kilka gałązek 
  •  Kapustę cieniutko szatkujemy, posypujemy szczyptą soli i lekko wygniatamy ręką.
    Marchew i cebulę ścieramy na dużych oczkach tarki.
    Rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę i wszystko dodajemy do kapusty.
    Natkę siekamy wsypujemy do reszty składników.
    Olej mieszamy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i jedną łyżką cukru, zalewamy surówkę.
    Ewentualnie możemy doprawić cukrem, pieprzem lub solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz