środa, 21 października 2020

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Pyszna i chrupiąca. Czerwona kapusta, bogactwo witaminy B1 i kolorowe papryki, wszystko wymieszane w sosie ananasowym z cytryną. Idealna do pieczonych mięs, zapiekanek. 


 

  • czerwona kapusta 550-600 g
  • 3 papryki : czerwona, zielona i żółta 500 g
  • Sos : sok ananasowy ( zalewa z puszki ) 100 ml
  • olej lniany 1-1,5 łyżki
  • syrop klonowy 1 łyżka
  • sok z cytryny 3/4-1 łyżka
  • sól do smaku
  • ew. natka pietruszki 
  •  Kapustę i papryki opłukać.
    Kapustę pozbawić głąba, papryki gniazd nasiennych.
  •  Wszystko szatkujemy w cienkie plastry. Ja kroiłam w robocie kuchennym.
    Sos.
    Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą i polewamy surówkę.
    Surówkę można jeść po lekkim 10-15 minutowym przegryzieniu się smaków, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz