Pyszna i chrupiąca. Czerwona kapusta, bogactwo witaminy B1 i kolorowe papryki, wszystko wymieszane w sosie ananasowym z cytryną. Idealna do pieczonych mięs, zapiekanek.
- czerwona kapusta 550-600 g
- 3 papryki : czerwona, zielona i żółta 500 g
- Sos : sok ananasowy ( zalewa z puszki ) 100 ml
- olej lniany 1-1,5 łyżki
- syrop klonowy 1 łyżka
- sok z cytryny 3/4-1 łyżka
- sól do smaku
- ew. natka pietruszki
- Kapustę i papryki opłukać.
Kapustę pozbawić głąba, papryki gniazd nasiennych. - Wszystko szatkujemy w cienkie plastry. Ja kroiłam w robocie kuchennym.
Sos.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą i polewamy surówkę.
Surówkę można jeść po lekkim 10-15 minutowym przegryzieniu się smaków, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz