niedziela, 11 października 2020

RYBA Z GARAM MASALA

 Pyszny dorsz w znakomitym sosie z cukinii i ziemniaków. Rewelacyjne danie z przepisów Oli Nguyen. Koniecznie wypróbujcie przepis, będziecie zachwyceni.


 

 

  • 2 filety z dorsza po 300 g
  • 1 cukinia
  • ziemniaki 300 g
  • mleko 150 ml
  • śmietana 30 % 200 g
  • garam masala 3-4 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • ocet 6 łyżek
  • cukier brązowy 2 łyżki
  • sos rybny 1/2-1 łyżeczki
  • woda 800 ml
  • świeży koper
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • masło 40 g
  • sól i pieprz 
  •  Porcja dla 2 może 3 osób.
    Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę.
    Temperówką lub obieraczką wytnij ok. 20 cienkich pasków z cukinii.
    Na każdym pasku powinno być trochę skórki.
    Paski przełóż do miski, dodaj trochę posiekanego koperku.
    Wodę ugotuj z cukrem, octem i łyżeczka soli.
    Do wrzątku wrzuć paski cukinii i posiekany koperek.
    Marnuj cukinię 4 minuty, potem szybko przepłucz w zimnej wodzie.
  • Resztę cukinii pokrój w drobną kostkę.
    Warzywa pokrojone w kostkę włóż do garnka z mlekiem i śmietaną.
    Zagotuj a potem gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszaj.
    Kiedy warzywa zaczną się rozpadać dodaj 1,5 łyżki garam masala, sos rybny, wymieszaj, chwilę podgotuj.
    Wszystko zblenduj lub przeciśnij przez sitko, dopraw solą i pieprzem.
    Rybę skrop sokiem z cytryny, osusz, delikatnie przypraw solą i resztą garam masala.
    Smaż rybę na średnim ogniu przez 2-3 minuty do przyrumienienia, obróć na drugą stronę i wrzuć masło.
    Podlewaj rybę tłuszczem przez 2-3 minuty.
    Zdejmij rybę a powstały tłuszcz wymieszaj z kremem warzywnym.
    Rozlej krem warzywny na talerz, wyłóż na nim rybę i wstęgi cukinii.
     

  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz