środa, 28 października 2020

ŚLEDZIE Z SELEREM NACIOWYM I CZOSNKIEM

 Doskonałe śledzie. W moim domu goszczą od kilku lat, może i Wam się spodoba.....Koniecznie trzeba wypróbować. 


 

  • 3-4 płaty śledziowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 seler naciowy
  • 1 jabłko
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • olej do zalania 
  •  Cebulę kroimy w cienkie plasterki, na 2 minuty zalewamy wrzątkiem. Potem odcedzamy, na 2 minuty zalewamy zimną wodą.
    Osączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru.
    Śledzie zalewamy zimną, czas moczenia uzależniony od słoności śledzi.
    Potem śledzie osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski.

    Seler naciowy kroimy w paski, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę.
    Suszone pomidory i czosnek kroimy w paski.

    W słoiku układamy część śledzi, następnie cebulę, jabłko, seler naciowy, i czerwony pieprz i tak aż do wyczerpania składników.
    Całość zalewamy olejem .
    Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz