Doskonałe śledzie. W moim domu goszczą od kilku lat, może i Wam się spodoba.....Koniecznie trzeba wypróbować.
- 3-4 płaty śledziowe
- 1 czerwona cebula
- 1 seler naciowy
- 1 jabłko
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 4-5 suszonych pomidorów
- olej do zalania
- Cebulę kroimy w cienkie plasterki, na 2 minuty zalewamy wrzątkiem. Potem odcedzamy, na 2 minuty zalewamy zimną wodą.
Osączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru.
Śledzie zalewamy zimną, czas moczenia uzależniony od słoności śledzi.
Potem śledzie osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski.
Seler naciowy kroimy w paski, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę.
Suszone pomidory i czosnek kroimy w paski.
W słoiku układamy część śledzi, następnie cebulę, jabłko, seler naciowy, i czerwony pieprz i tak aż do wyczerpania składników.
Całość zalewamy olejem .
Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz