Pewnie doskonale znacie Metrowca, ja proponuję wersję bez użycia piekarnika. Ciasto doskonale wygląda i tak też smakuje.
- 20 jasnych herbatników pełnoziarnistych
- 20 kakaowych herbatników
- śmietana kremówka 36 % 200 ml
- ser Mascarpone 250 g
- 1 łyżka cukru pudru
- Nutella ok. 150 g
- Posypka zmielone pestki dyni
- Serek powinien mieć temperaturę pokojową.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder.
Zmniejszamy obroty i po łyżce dodajemy serek.
Blaszka 33 X 10 cm.
Stawiamy blaszkę pionowo, układamy kakaowy herbatnik i łyżeczkę jasnego kremu.
Jasny herbatnik smarujemy nutellą i układamy na kremie nutellą do góry.
Cały cykl powtarzamy : ciemny herbatnik, jasny krem, jasny herbatnik z nutellą.
Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta, posypujemy zmielonymi pestkami dyni.
Ciasto pozostawiamy około godziny w temperaturze pokojowej , gdy lekko zmięknie, odstawiamy do lodówki do stężenia.
Potem ciasto kroimy pod skosem.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, i smakuje też świetnie :)
OdpowiedzUsuń