Pewnie doskonale znacie Metrowca, ja proponuję wersję bez użycia piekarnika. Ciasto doskonale wygląda i tak też smakuje.
- 20 jasnych herbatników pełnoziarnistych
 - 20 kakaowych herbatników
 - śmietana kremówka 36 % 200 ml
 - ser Mascarpone 250 g
 - 1 łyżka cukru pudru
 - Nutella ok. 150 g
 - Posypka zmielone pestki dyni
 -  Serek powinien mieć temperaturę pokojową.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder.
Zmniejszamy obroty i po łyżce dodajemy serek.
Blaszka 33 X 10 cm.
Stawiamy blaszkę pionowo, układamy kakaowy herbatnik i łyżeczkę jasnego kremu.
Jasny herbatnik smarujemy nutellą i układamy na kremie nutellą do góry.
Cały cykl powtarzamy : ciemny herbatnik, jasny krem, jasny herbatnik z nutellą. 
Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta, posypujemy zmielonymi pestkami dyni.
Ciasto pozostawiamy około godziny w temperaturze pokojowej , gdy lekko zmięknie, odstawiamy do lodówki do stężenia.
Potem ciasto kroimy pod skosem.

Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, i smakuje też świetnie :)
OdpowiedzUsuń