niedziela, 1 listopada 2020

MAKOWY ZAWIJANIEC z jabłkiem

 Puszysty i aromatyczny makowiec w lekko zmienionej formie. Dodatkowo wzbogacony plasterkami jabłek. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 250 g
  • drożdże 20 g
  • 1 żółtko
  • letnie mleko 70 ml
  • maślanka , kefir, jogurt 30 ml
  • cukier drobny 35 g
  • olej rzepakowy 30 ml
  • Nadzienie : zmielony mak 160 g
  • orzechy włoskie 20 g
  • rodzynki 30 g
  • aromat migdałowy lub rumowy
  • 1 ubite białko
  • wiśnia z amaretto 1 płaska łyżeczka
  • ew. miód, cukier puder do dosłodzenia
  • 1 jabłko półsłodkie
  • jajko do smarowania ciasta 
  •  Tortownica 20 cm. wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Ciasto
    Mleko lekko podgrzewamy.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Ucieramy żółtka z resztą cukru do białości.
    Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem, jogurtem i olejem.
    Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
    Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
    Nadzienie.
    Mak przekładamy do garnka i płuczemy pod bieżącą wodą. Odlewamy zimną wodę.
    Następnie zalewamy wrzącą wodą , parę centymetrów ponad poziom i gotujemy przez około 30 minut.
    Potem mielimy mak z cukrem w proporcji
    *3 części maku
    *1 część cukru
    Do masy dodajemy posiekane orzechy, namoczone rodzynki, aromat, łyżeczkę wiśni z amaretto i ubite białko.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt na grubość max 1/2 cm.
    Wzdłuż krótszego boku nakładamy pasek nadzienia i odcinamy ciasto na szerokość 8 cm.
    Zamykamy nadzienie ciastem jak na pierogi.

  •  
    Postępujemy tak z resztą ciasta i nadzienia.
    U mnie wyszły 3 ruloniki.
    Gotowe rulony ciasta luźno zwijamy w foremce, zaczynając od środka blaszki.
    Pomiędzy ruloniki wkładamy obrane plasterki jabłek.
    Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy w 180 C ok. 30 minut.

  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz