Puszysty i aromatyczny makowiec w lekko zmienionej formie. Dodatkowo wzbogacony plasterkami jabłek.
- Ciasto : mąka pszenna 250 g
- drożdże 20 g
- 1 żółtko
- letnie mleko 70 ml
- maślanka , kefir, jogurt 30 ml
- cukier drobny 35 g
- olej rzepakowy 30 ml
- Nadzienie : zmielony mak 160 g
- orzechy włoskie 20 g
- rodzynki 30 g
- aromat migdałowy lub rumowy
- 1 ubite białko
- wiśnia z amaretto 1 płaska łyżeczka
- ew. miód, cukier puder do dosłodzenia
- 1 jabłko półsłodkie
- jajko do smarowania ciasta
- Tortownica 20 cm. wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
Ciasto
Mleko lekko podgrzewamy.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ucieramy żółtka z resztą cukru do białości.
Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem, jogurtem i olejem.
Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
Nadzienie.
Mak przekładamy do garnka i płuczemy pod bieżącą wodą. Odlewamy zimną wodę.
Następnie zalewamy wrzącą wodą , parę centymetrów ponad poziom i gotujemy przez około 30 minut.
Potem mielimy mak z cukrem w proporcji
*3 części maku
*1 część cukru
Do masy dodajemy posiekane orzechy, namoczone rodzynki, aromat, łyżeczkę wiśni z amaretto i ubite białko.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt na grubość max 1/2 cm.
Wzdłuż krótszego boku nakładamy pasek nadzienia i odcinamy ciasto na szerokość 8 cm.
Zamykamy nadzienie ciastem jak na pierogi.
Postępujemy tak z resztą ciasta i nadzienia.
U mnie wyszły 3 ruloniki.
Gotowe rulony ciasta luźno zwijamy w foremce, zaczynając od środka blaszki.
Pomiędzy ruloniki wkładamy obrane plasterki jabłek.
Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 C ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz