poniedziałek, 16 listopada 2020

PLACEK DROŻDŻOWY Z TARTĄ DYNIĄ i kruszonką ( łyżką mieszany )

 Placek bez wtrabiania, ciasto mieszamy łyżką. W cieście mamy puree dyniowe. Ale placek posypujemy jeszcze tartą dynią i kruszonką. Prosty, szybki i smaczny placek. 

 


  • Ciasto ; mąka pszenna 340 g
  • drożdże 40 g
  • puree z dyni 230 g
  • mleko 125 ml
  • cukier puder 100 g
  • 2 mniejsze jajka
  • olej 3 łyżki
  • szczypta soli, cukier waniliowy ok. 1/2 łyżeczki
  • Dodatek dyniowy : obrana dynia 250 g
  • galaretka pomarańczowa 35 g
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Kruszonka : mąka pszenna 85 g
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • cukier puder 4 płaskie łyżki
  • cukier ze skórką pomarańczową 1 łyżeczka
  • masło lub margaryna ok. 4 łyżki 
  •  Blaszka kwadratowa 20 X 20 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Mąki przesiewamy do miski, w środek kruszymy drożdże.
    Posypujemy je łyżeczką cukru i 2 łyżkami lekko ciepłego mleka.
    Jajka roztrzepujemy z resztą cukru.
    Gdy drożdże lekko ruszą, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy łyżką.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
    Dodatek dyniowy.
    Dynię ścieramy na dużych oczkach tarki, ew. delikatnie odciśnijmy.
    Dynię mieszamy z galaretką i sokiem z cytryny.
    Kruszonka.
    Wszystkie składniki na kruszonkę rozprowadzamy dłońmi, aż powstanie miękki gruby piasek.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki.
    Na ciasto delikatnie wykładamy startą dynie oraz kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-60 min do zrumienienia.

  •  

2 komentarze: