Placek bez wtrabiania, ciasto mieszamy łyżką. W cieście mamy puree dyniowe. Ale placek posypujemy jeszcze tartą dynią i kruszonką. Prosty, szybki i smaczny placek.
- Ciasto ; mąka pszenna 340 g
- drożdże 40 g
- puree z dyni 230 g
- mleko 125 ml
- cukier puder 100 g
- 2 mniejsze jajka
- olej 3 łyżki
- szczypta soli, cukier waniliowy ok. 1/2 łyżeczki
- Dodatek dyniowy : obrana dynia 250 g
- galaretka pomarańczowa 35 g
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- Kruszonka : mąka pszenna 85 g
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- cukier puder 4 płaskie łyżki
- cukier ze skórką pomarańczową 1 łyżeczka
- masło lub margaryna ok. 4 łyżki
- Blaszka kwadratowa 20 X 20 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
Mąki przesiewamy do miski, w środek kruszymy drożdże.
Posypujemy je łyżeczką cukru i 2 łyżkami lekko ciepłego mleka.
Jajka roztrzepujemy z resztą cukru.
Gdy drożdże lekko ruszą, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy łyżką.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Dodatek dyniowy.
Dynię ścieramy na dużych oczkach tarki, ew. delikatnie odciśnijmy.
Dynię mieszamy z galaretką i sokiem z cytryny.
Kruszonka.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozprowadzamy dłońmi, aż powstanie miękki gruby piasek.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki.
Na ciasto delikatnie wykładamy startą dynie oraz kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-60 min do zrumienienia.
Wow jaka drozdzoweczka, az czuje ten zapach. Pycha!
OdpowiedzUsuńCzasem lubię takie proste i szybkie ciasta.
OdpowiedzUsuń