Chrupkie, delikatne i pyszne smażone ciastka w aromatycznym syropie różanym. Z takimi ciasteczkami karnawał może trwać cały rok.
- mąka pszenna 400 g
- letnie mleko 200 ml
- drożdże 15 g
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- olej 50 ml
- 1/2 płaskiej łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łaskiej łyżeczki soli
- 12-14 migdałów
- Syrop : cukier 100 g
- woda 50 ml
- woda różana 1,5 łyżki
- sok z cytryny 2 łyżki
- suszone płatki róży garstka
- Wychodzi 12-14 ciasteczek.
Ciasto.
W lekko ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dwoma cukrami.
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko ( białko zostawić do smarowania ), olej, sól i mleko.
Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy prawie podwoi swoją objętość, ciasto podzielić na dwie części.
Każdą wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Podsypywać mąką.
Z ciasta za pomocą foremek wykrawać kwiatki.
3 foremki różnej wielkości.
Na jedno ciastko będziemy potrzebować po 2 kwiatki z każdej foremki.
Ciasto jest bardzo elastyczne i trochę się ciągnie, ale nasza cierpliwość się opłaci.
Nakładamy na siebie 6 kwiatków, od największych do najmniejszych.
Każdy sklejamy roztrzepanym białkiem.
Łączymy je wkładając w środek przyrząd do dekoracji lub patyczek. W środek wciskamy migdał.
Rozgrzewamy w saganku olej.
W tym czasie robimy syrop.
Wszystkie składniki gotujemy 5 minut od rozpuszczenia się cukru.- Ciastka kwiatki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu.
Potem przełożyć na kratkę i polać syropem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz