Cudownie chrupiące, pachnące miętą herbatniki które sami zrobimy w 15 minut. Chrupnięcie podkreśla cienka warstwa cukru.
- masło 150 g
- cukier puder 3 łyżki
- mąka pszenna 220 -250g
- świeże listki mięty 30 g
- drobny cukier do posypania ( lub cukier miętowy )
- Listki mięty bardzo drobno siekamy, lub mielimy w młynku do kawy.
Miękkie masło zagniatamy z pudrem, miętą i początkowo 220 g mąki.
W miarę potrzeby dosypujemy mąkę.
Należy pamiętać że im mniej dodamy mąki , tym bardziej chrupiące będą ciasteczka.
Blat obficie posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3/4 cm, i wykrawamy kwadraty.
Ciasto jest dość miękkie i trochę trudno wałkować, wtedy można lepić kuleczki, lekko rozpłaszczać wzorki zrobić widelcem lub foremką.
Ciasteczka posypujemy drobnym cukrem, a jeszcze lepiej cukrem miętowym z moich przepisów.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 185-190 C około 15 minut.
Powinny mieć delikatnie beżowy kolor.
U mnie łakomczuchy zjadły i do zdjęcia zostały same delikatnie przepieczone.
śliczne i jak w nich widać miętę <3. Zrobię takie z melisą:)
OdpowiedzUsuńZ melisą też mogą być dobre :)
UsuńSwietny pomysl!
OdpowiedzUsuńHerbatniki są bardzo smaczne, polecam :)
UsuńCudne te ciasteczka, i moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńJaki cudowny pomysl, az czuje ten aromat :)
OdpowiedzUsuń