poniedziałek, 9 listopada 2020

HERBATNIKI MIĘTOWE

 Cudownie chrupiące, pachnące miętą herbatniki które sami zrobimy w 15 minut. Chrupnięcie podkreśla cienka warstwa cukru. 


 

  • masło 150 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • mąka pszenna 220 -250g
  • świeże listki mięty 30 g
  • drobny cukier do posypania ( lub cukier miętowy ) 
  •  Listki mięty bardzo drobno siekamy, lub mielimy w młynku do kawy.
    Miękkie masło zagniatamy z pudrem, miętą i początkowo 220 g mąki.
    W miarę potrzeby dosypujemy mąkę.
    Należy pamiętać że im mniej dodamy mąki , tym bardziej chrupiące będą ciasteczka.
    Blat obficie posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3/4 cm, i wykrawamy kwadraty.
    Ciasto jest dość miękkie i trochę trudno wałkować, wtedy można lepić kuleczki, lekko rozpłaszczać wzorki zrobić widelcem lub foremką.
    Ciasteczka posypujemy drobnym cukrem, a jeszcze lepiej cukrem miętowym z moich przepisów.
    Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 185-190 C około 15 minut.
    Powinny mieć delikatnie beżowy kolor.
    U mnie łakomczuchy zjadły i do zdjęcia zostały same delikatnie przepieczone.

6 komentarzy: