sobota, 28 listopada 2020

ŁOSOŚ Z POREM

 Łosoś w cieście francuskim z porem w nieco innym wydaniu. Tak podany może być ozdobą nie tylko świątecznego stołu. 


 

  • świeży łosoś atlantycki ( filet ze skórą ) 250 g
  • 1 por
  • 1 pomidor koktajlowy
  • 2 ciasta francuskie po 275 g
  • sól, pieprz cytrynowy , sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • jajko do smarowania 
  •  Por pokrój w małe kawałki i usmaż na patelni z odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
    Łososia odfiletuj ze skórki i pokrój na 16 kawałków.
    Delikatnie skrop sokiem z cytryny, lekko posól i popieprz.
    1 ciasto francuskie pokroić w dużą rybę i nakłuć widelcem.
    Schować do lodówki.
    Drugie ciasto pokrój na 10 pasków 1, 5 -2 cm grubości i zwiń w ruloniki.
    Rozłóż je w odległości 2 cm od siebie.
    Zrób pętelkę w dolnym ruloniku i przeciągnij ją przez środek wyższego rulonika, tak aby utworzyć drugą pętelkę.
    Powtórz proces aż do końca rulonów.

  •  
    Ciasto w kształcie ryby przełóż razem z papierem na blachę z piekarnika.
    Na wierzch ułóż pory.
    Umieść siatkę z drugiego ciasta na środku ryby i rozsuń ruloniki.
    Pomiędzy rulony rozłóż kawałki łososia.
    Pomidorka umieść w górnej pętelce.
    Sąsiadujące dwa boczne rulony zwiń w spiralę i dwa dolne na ogonie.
  •  Potem zwiń pozostałe rulony.
    Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.
    Piecz w 210 C około 25 minut.

  •  
    Z wycinków zostanie nam sporo ciasta francuskiego. Wystarczy na jeszcze jedną porcję łososia ale już normalnie zwijanego.
    Teraz już tylko cieszyć się z jedzenia.

  •  

2 komentarze: