Świetna sałatka wymiatająca z resztek lodówkę i dodatkowo ozdoba stołu.
- ugotowana pierś kurczaka 221 g
- 1 ugotowany ziemniak
- starty żółty ser 40 g
- 2 ugotowane na twardo jajka
- natka pietruszki 2-3 spore garście
- 1 starta czerwona papryka
- starta skórka z 1 średniego ogórka
- sól, pieprz
- ketchup i majonez po 3 łyżki
- Mięso z piersi kurczaka i jajka drobno posiekaj.
Część jajka odłóż do przybrania sałatki, resztę wymieszaj z mięsem.
Dodaj starty ser, ziemniak pokrojony w drobną kostkę i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Wszystko przypraw, ketchupem, majonezem, solą i pieprzem, wymieszaj.
Z sałatki uformuj kształt plastra arbuza. Ja posłużyłam się obręczą do tortów, tworząc półokrąg ze spadem w dół.
Lekko uklepać sałatkę, wyrównać i schłodzić w lodówce.
Resztę natki posiekać i wymieszać ze startą skórką z ogórka.
Paprykę zetrzeć na średnich oczkach tarki i odcisnąć.
Po schłodzeniu sałatki, zdjąć obręcz.
Całą sałatkę lekko wysmarować majonezem.
Boki obłożyć natką i ogórkiem, potem górną obwódkę jajkiem, środek obłożyć papryką.
Pozostaje stworzyć nasiona, do tego używamy oliwek.
Ale cudowny efekt <3
OdpowiedzUsuńDziękuję. Rodzinka była zadowolona.
UsuńChyba w opisie wkradł się błąd...uformuj z sałatki plaster ananasa? Chyba powinno być arbuza?...
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda ślicznie ��
Oj, oj, dziękuję za czujność. Już poprawiłam.
Usuń