niedziela, 22 listopada 2020

NAJLEPSZA SZARLOTKA Z DODATKIEM DYNI

 To ciasto to cudowne połączenie jabłek, dyni i pomarańczy. Gorąco polecam. Wspaniale smakuje na gorąco i na zimno. 


 

  • Ciasto kruche : mąka pszenna 500 g
  • margaryna 250 g
  • cukier 110 g
  • 1 jajko
  • śmietana 18 % 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • Nadzienie : jabłka kwaskowe 900 g ( po obraniu )
  • dynia 900 g ( po obraniu )
  • 1 galaretka pomarańczowa ( 77 g )
  • sok z cytryny 1 łyżka ( opcjonalnie ) 
  •  

 Ciasto.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić 1/3 część ciasta zawinąć w folię, zamrozić, resztę zawiniętą w folię schłodzić w lodówce.

 Dynie pokroić w dość drobną kostkę.
Przełożyć do szerokiego dużego garnka i na wolnym ogniu podgrzewać około 15 minut, często mieszając. Potem lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
W tym czasie jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut, często mieszając.
Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić.
Jeśli masa będzie za słodka można dodać sok z cytryny.

 Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę 21 X 33 cm.
Ciasto posypać mąką lub kaszą manną. Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę dyniowo-jabłkową. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto kruche.
Piec około 60 minut w 180 C.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz