To ciasto to cudowne połączenie jabłek, dyni i pomarańczy. Gorąco polecam. Wspaniale smakuje na gorąco i na zimno.
- Ciasto kruche : mąka pszenna 500 g
- margaryna 250 g
- cukier 110 g
- 1 jajko
- śmietana 18 % 5 łyżek
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- szczypta soli
- Nadzienie : jabłka kwaskowe 900 g ( po obraniu )
- dynia 900 g ( po obraniu )
- 1 galaretka pomarańczowa ( 77 g )
- sok z cytryny 1 łyżka ( opcjonalnie )
Ciasto.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i
wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić 1/3 część ciasta zawinąć w
folię, zamrozić, resztę zawiniętą w folię schłodzić w lodówce.
Dynie pokroić w dość drobną kostkę.
Przełożyć do szerokiego dużego garnka i na wolnym ogniu podgrzewać około
15 minut, często mieszając. Potem lekko rozgnieść tłuczkiem do
ziemniaków.
W tym czasie jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut, często mieszając.
Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić.
Jeśli masa będzie za słodka można dodać sok z cytryny.
Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę 21 X 33 cm.
Ciasto posypać mąką lub kaszą manną. Na ciasto wyłożyć przestudzoną
masę dyniowo-jabłkową. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto kruche.
Piec około 60 minut w 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz