Niesamowity zapach , intensywny kolor i smak pieczonego kurczaka. Często wracam do tego przepisu. Idealny rosół na niedzielny obiad.
2 udka kurczaka, 2 skrzydełka
mleko w proszku
marchewka, pietruszka , kawałek selera
1 mała cebula
sól. pieprz
świeże oregano i majeranek
Po umyciu i wysuszeniu mięsa, obsypujemy je mlekiem w proszku.
Wstawiamy w blaszce do piekarnika (180-200 C) aż nabierze brązowego koloru , podlewamy odrobiną wody.
W zależności od tego jak bardzo podpieczemy mięso zmieni się nam kolor rosołu.
Dzisiaj jest mniej podpieczone mięso stąd też kolor jest mniej intensywny.
Nastawiamy wodę , gdy się zagotuje wkładamy upieczone mięso i pokrojone warzywa.
Mięso gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu , pod koniec dodajemy świeże zioła, sól i pieprz.
Z tej ilości miałam około 500 ml intensywnego bulionu.
Bulion ma nieziemski zapach, a mięso jest jakby bardziej kremowe.
Bulion mrożę w kostkach i mam do innych dań gotową esencję rosołową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz