niedziela, 22 listopada 2020

"PIERROTOWE" PTASIE MLECZKO

 Mus, ptasie mleczko na bazie czekolady Pierrot". Rozpływa się ustach.:)


  • czekolada orzechowa Pierrot 50 g
  • czekolada gorzka 50 g
  • masło 100 g
  • kakao 1 czubata łyżka
  • cukier brązowy 30 g
  • cukier biały 70 g
  • 3 jajka
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • woda 80 ml
  • okrągłe biszkopty 9 sztuk
  • duża czekolada Pierrot ok. 7 cząstek do dekoracji 
  •  Masło i połamane czekolady rozpuszczamy ciągle mieszając w saganku o grubym dnie. Masę należy lekko przestudzić.
    Żółtka oddzielamy od białek, białka chowamy do lodówki.
    Żółtka mieszamy z kakao, ubijamy i dodajemy partiami lekko ciepłą czekoladę.
    Żelatynę wsypujemy do szklanki z grubego szkła i zalewamy 40 ml zimnej wody, odstawiamy.
    Mikserem ubijamy białka na bardzo sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ubite białka stopniowo mieszamy bardzo delikatnie z masą czekoladową.
    Do napęczniałej żelatyny dolewamy 40 ml wody i rozpuszczamy podgrzewając ją w rondelku z ciepłą wodą.Studzimy.
    Tortownicę 15-16 cm wykładamy folią przezroczystą.
    Biszkopty delikatnie maczamy w mleku i wypełniamy spód tortownicy.
    Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę powoli wlewamy do masy i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
    Gotową masę natychmiast przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Po chwili jak masa leciutko stwardnieje możemy lekko wcisnąć cząstki czekolady. Na koniec torcik posypujemy wiórkami czekolady.
    Schładzamy minimum 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz