poniedziałek, 23 listopada 2020

ZAPIEKANKA z podwójnym mięsem i kapustą kiszoną

 Dwa rodzaje mięs, mielone wieprzowe i gotowane drobiowe, do tego kapusta kiszona. Doskonałe na obiad, kolację i drugie śniadanie do pracy. Wyrób z typu ZERO WASTE, czyli czyszczenie lodówki. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 200 g
  • drożdże 10 g + szczypta cukru
  • miękkie masło lub margaryna 50 g
  • śmietana 18 % 50 g
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa, ziele angielskie, tymianek
  • spora szczypta soli
  • Nadzienie : mięso mielone 420 g
  • mięso z ugotowanego udka drobiowego 100 g
  • kapusta kiszona 50 g
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta 15 g + 2 -3 łyżki bulionu
  • natka pietruszki duża garść
  • majeranek i oregano duża garść
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny i czerwony
  • 1 jajko do nadzienia i smarowania
  • Ketchup + kilka liści sałaty 
  •  Tortownica 18-20 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Mielone mięso najlepiej dzień wcześniej wymieszać ze świeżymi ziołami, posiekaną cebulą, czosnkiem i solą.
    Przykryć i odstawić na noc do lodówki.
    Ciasto.
    Do miski przesiewamy mąkę.
    Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do mąki.
    Dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Nadzienie.
    Do mielonego mięsa z lodówki dodać pokrojone kawałki gotowanego kurczaka i pokrojoną kapustę.
    Wszystko dokładnie wymieszać, dodać bułkę wymieszaną z bulionem, 3/4 roztrzepanego jajka
    Doprawić pieprzem czarnym, czerwonym, ew. solą i wymieszać.

  • Ponad 3/4 wyrośniętego ciasta rozwałkować obłożyć nim spód i boki foremki.
    Spód ciasta smarujemy ketchupem rozkładamy warstwę sałaty .
  •  Potem wykładamy nadzienie mięsne, lekko dociskamy.
    Resztę ciasta wałkujemy wycinamy ozdoby i rozkładamy je na mięsie.


  • Ciasto smarujemy resztą jajka.
    Zapiekankę pieczemy w 190 C około 45 minut.

  •  

1 komentarz: