Dwa rodzaje mięs, mielone wieprzowe i gotowane drobiowe, do tego kapusta kiszona. Doskonałe na obiad, kolację i drugie śniadanie do pracy. Wyrób z typu ZERO WASTE, czyli czyszczenie lodówki.
- Ciasto : mąka pszenna 200 g
- drożdże 10 g + szczypta cukru
- miękkie masło lub margaryna 50 g
- śmietana 18 % 50 g
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa, ziele angielskie, tymianek
- spora szczypta soli
- Nadzienie : mięso mielone 420 g
- mięso z ugotowanego udka drobiowego 100 g
- kapusta kiszona 50 g
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta 15 g + 2 -3 łyżki bulionu
- natka pietruszki duża garść
- majeranek i oregano duża garść
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz czarny i czerwony
- 1 jajko do nadzienia i smarowania
- Ketchup + kilka liści sałaty
- Tortownica 18-20 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
Mielone mięso najlepiej dzień wcześniej wymieszać ze świeżymi ziołami, posiekaną cebulą, czosnkiem i solą.
Przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Ciasto.
Do miski przesiewamy mąkę.
Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do mąki.
Dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie.
Do mielonego mięsa z lodówki dodać pokrojone kawałki gotowanego kurczaka i pokrojoną kapustę.
Wszystko dokładnie wymieszać, dodać bułkę wymieszaną z bulionem, 3/4 roztrzepanego jajka
Doprawić pieprzem czarnym, czerwonym, ew. solą i wymieszać.
Ponad 3/4 wyrośniętego ciasta rozwałkować obłożyć nim spód i boki foremki.
Spód ciasta smarujemy ketchupem rozkładamy warstwę sałaty .- Potem wykładamy nadzienie mięsne, lekko dociskamy.
Resztę ciasta wałkujemy wycinamy ozdoby i rozkładamy je na mięsie.
Ciasto smarujemy resztą jajka.
Zapiekankę pieczemy w 190 C około 45 minut.
Przepyszny pomysł na zapiekankę.
OdpowiedzUsuń