Tradycyjna polska sałatka najpopularniejsza w polskich domach, ubrana w "świąteczne szaty".
- pietruszka 200 g
- marchewka 450 g
- seler 150 g
- 1 por
- 4 jajka
- ogórki kiszone 4-5 sztuk
- 1 ziemniak
- kukurydza konserwowa 300 g
- 1 spora cebula
- majonez
- musztarda 2-3 łyżki
- sól, pieprz
- Dekoracja : 2 pomidory, czarne oliwki, natka pietruszki
- Kukurydzę odcedzić i przepłukać.
Ziemniak, marchew, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Chodzi o to żeby się nie rozpadały.
Przestudzone jarzyny kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Zimne obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę posiekać w drobną kostkę posolić i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku.
Pora dokładnie opłukać i pokroić w półplasterki.
Ogórki pokroić w kostkę.
Wszystko wymieszać w sporej misce, dodać musztardę, 1 łyżkę majonezu. - Na dużym płaskim talerzu nałożyć obręcz, środek wypełnić sałatką lekko uklepać łyżką.
Delikatnie zdjęć obręcz, wierzch i boki sałatki posmarować majonezem.
Z pomidorów odciąć plaster ok.1/3 wierzchu.
Sałatkę udekorować natką pietruszki, koperkiem, kukurydzą, plastrami pomidorów i czarnymi oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz