Idealna do słoika, czy pudełeczka i zabieramy ją ze sobą do pracy. Natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe.
- 1 pęczek natki pietruszki
- 10 oliwek
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 średnia marchewka
- ugotowana kasza bulgur 60 g
- Sos : musztarda 1 łyżka
- 1 spory ząbek czosnku
- miód 1-1,5 łyżki
- sok z cytryny 2 łyżki
- oliwa 3-4 łyżki
- szczypta soli
- Dodatkowo ew. pestki granatu
- Posiekaną cebulę można można wymoczyć w lodowatej wodzie, będzie delikatniejsza.
Sos.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników.
Marchewkę kroimy w drobną zapałkę, lub temperujemy.
Natkę siekamy, dodajemy marchewką, cebulę i połówki oliwek.
Sałatkę polewamy sosem, mieszamy.
Po chwili dorzucamy kaszę, mieszamy i odstawiamy na chwilę do przegryzienia.
Przed samym podaniem sałatkę możemy posypać pestkami granatu.
Bardzo lubie takie salatki, pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Trochę zdrowia przyda się :)
OdpowiedzUsuńPycha.
OdpowiedzUsuń