Potrawa wigilijna z regionów wschodnich, Lubelszczyzna, Podkarpacie. Pyszne danie robione jeszcze na Mazowszu i Podlasiu.
Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej.
- pszenica 250 g
- mak 250 g
- Bakalie 300 g
- miód 250 g
- rum 25 ml
- mleko 250 ml
- Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny,
zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak
zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy.
Rozcieramy z podgrzanym miodem.
Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Kutia im starsza, tym lepsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz