poniedziałek, 30 listopada 2020

KUTIA

 Potrawa wigilijna z regionów wschodnich, Lubelszczyzna, Podkarpacie.  Pyszne danie robione jeszcze na Mazowszu i Podlasiu.

 Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej.


 

  • pszenica 250 g
  • mak 250 g
  • Bakalie 300 g
  • miód 250 g
  • rum 25 ml
  • mleko 250 ml 
  •  Pszenicę moczymy, gotujemy około godziny, zmieniając dwa razy wodę podczas gotowania. Miękką odcedzamy. Umyty mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, po czym mielimy 3-4 razy. Rozcieramy z podgrzanym miodem.
    Bakalie, orzechy , migdały, (figi, daktyle-opcjonalnie) siekamy. Rodzynki moczymy w rumie. Łączymy mak z wszystkimi bakaliami oraz osączoną pszenicą, mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Kutia im starsza, tym lepsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz