sobota, 14 listopada 2020

SERNIK DYNIOWY Z OREO

 Niezwykle puszysty i aromatyczny, po prostu jesienne złoto. 


 

  • twaróg półtłusty 550 g
  • ser ricotta 200 g
  • masło 100 g
  • 4 spore jajka
  • cukier puder 145 g
  • gęste puree z dyni 360-380 g
  • budyń waniliowy ( bez cukru ) 30 g
  • mąka kukurydziana 1/2 łyżki
  • ciastka oreo 15 sztuk
  • kilka kakaowych herbatników na spód
  • Polewa : 100 ml śmietany 30 %
  • czekolada mleczna 70 g
  • czekolada gorzka 80 % 20 g 
  •  Tortownica 20 cm.
    Spód wykładamy herbatnikami.
    Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy do lodówki.

    Do miksera przekładamy oba rodzaje sera i miksujemy, potem dodajemy żółtka, masło, cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej serowej masy.
    Do zmiksowanych składników dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy.
  •  Potem dodajemy mąkę kukurydzianą oraz budyń.
    Oddzielone ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywno.
    Do masy serowe dodajemy pianę z białek.
    Delikatnie łączymy ją z masą serową. 
  •  Na przygotowany spód herbatnikowy wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo.
    Na ciasta wykładamy następną 1/3 masy serowej i znów układamy ciasta.
    Całość przykrywamy ostatnią częścią masy serowej.
    Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Studzimy w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz