Niezwykle puszysty i aromatyczny, po prostu jesienne złoto.
- twaróg półtłusty 550 g
- ser ricotta 200 g
- masło 100 g
- 4 spore jajka
- cukier puder 145 g
- gęste puree z dyni 360-380 g
- budyń waniliowy ( bez cukru ) 30 g
- mąka kukurydziana 1/2 łyżki
- ciastka oreo 15 sztuk
- kilka kakaowych herbatników na spód
- Polewa : 100 ml śmietany 30 %
- czekolada mleczna 70 g
- czekolada gorzka 80 % 20 g
- Tortownica 20 cm.
Spód wykładamy herbatnikami.
Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy do lodówki.
Do miksera przekładamy oba rodzaje sera i miksujemy, potem dodajemy żółtka, masło, cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej serowej masy.
Do zmiksowanych składników dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy. - Potem dodajemy mąkę kukurydzianą oraz budyń.
Oddzielone ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywno.
Do masy serowe dodajemy pianę z białek.
Delikatnie łączymy ją z masą serową. - Na przygotowany spód herbatnikowy wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo.
Na ciasta wykładamy następną 1/3 masy serowej i znów układamy ciasta.
Całość przykrywamy ostatnią częścią masy serowej.
Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Studzimy w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz