sobota, 7 listopada 2020

SERNIK KRÓLEWSKI Z BANANAMI

 Wersja z serkami waniliowymi i karobem. Nieco szybsza do wykonania. Serniczek jest tak wilgotny i mięciutki że trudno mu się oprzeć. 


 

  • Ciasto : mąka pszenna 430 g
  • karob 2 łyżki
  • stopione masło lub margaryna 190 g
  • cukier 160 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • Sernik : serki waniliowe 600 g
  • cukier puder 90 g
  • stopione masło lub margaryna 125 g
  • 1 budyń bananowy
  • 3 białka
  • sok z cytryny do smaku
  • obrane banany 250 g 
  •  Tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę. Białka chowamy do lodówki.
    Ciasto dzielimy na dwie części, 1/3 i 2/3 ciasta.
    Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
    Większą wykładamy spód i boki tortownicy.
    Foremkę wstawiamy do lodówki.
    Sernik.
    Serki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Cukier i budyń lekko mieszamy z serkiem, dodajemy przestudzony płynny tłuszcz, mieszamy łyżką.
    Banany rozdrabniamy widelcem lub tłuczkiem, dodajemy do serka, krótko mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
    Ubite delikatnie mieszamy z masą serową.
    Sernik przelewamy do foremki z ciastem.
    Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika.
    Sernik pieczemy w 180 C około 50-60 minut.
    Po upieczeniu sernik w środku lekko się trzęsie.
    Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

  •  

3 komentarze:

  1. Juz go podziwialam na Smakerze. Fajny pomysl z dodaniem bananów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, idealny dla smakoszy tych owoców. My uwielbiamy banany.

      Usuń