Wersja z serkami waniliowymi i karobem. Nieco szybsza do wykonania. Serniczek jest tak wilgotny i mięciutki że trudno mu się oprzeć.
- Ciasto : mąka pszenna 430 g
- karob 2 łyżki
- stopione masło lub margaryna 190 g
- cukier 160 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- Sernik : serki waniliowe 600 g
- cukier puder 90 g
- stopione masło lub margaryna 125 g
- 1 budyń bananowy
- 3 białka
- sok z cytryny do smaku
- obrane banany 250 g
- Tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę. Białka chowamy do lodówki.
Ciasto dzielimy na dwie części, 1/3 i 2/3 ciasta.
Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
Większą wykładamy spód i boki tortownicy.
Foremkę wstawiamy do lodówki.
Sernik.
Serki powinny mieć temperaturę pokojową.
Cukier i budyń lekko mieszamy z serkiem, dodajemy przestudzony płynny tłuszcz, mieszamy łyżką.
Banany rozdrabniamy widelcem lub tłuczkiem, dodajemy do serka, krótko mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
Ubite delikatnie mieszamy z masą serową.
Sernik przelewamy do foremki z ciastem.
Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika.
Sernik pieczemy w 180 C około 50-60 minut.
Po upieczeniu sernik w środku lekko się trzęsie.
Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Juz go podziwialam na Smakerze. Fajny pomysl z dodaniem bananów.
OdpowiedzUsuńTak, idealny dla smakoszy tych owoców. My uwielbiamy banany.
UsuńNiesamowity serniczek, pycha!
OdpowiedzUsuń